Google
 

Montag, 24. Dezember 2007

Enginar


Bizde en çok Ege bölgesinde bilinen bu sebze aslında Akdeniz ülkelerinin tümünde pişiriliyor. Bu ülkelerden Batının ünlü ve havalı restoranlarına sıçramış ve enginarla çeşitli yemekler pişirmek neredeyse bir moda haline gelmiş. Bu güzel sebzeyi ellere kaptırmadan kıymetini bilip lezzet denemeleri yapmak elinizde. Ülkemizde pilavı, etlisi, zeytinyağlısı, içbaklalısı yapılıyor. Fakat başka bir çok pişirme yöntemleri de yaratılabilir.

Büyük kentlere enginarlar yalnızca olgunlaşmış çanak halindeyken satılıyor ama aslında başka şekillerde de kullanmak mümkün. Örneğin Ege bölgesinde enginar çok tazeyken kabukları ile pişiriliyor. Daha sonra bu körpe kabuklar da yeniyor. Diğer bir şekli de bebek enginar olarak tümünün pişirilmesi ama bu hali ülkemizde hemen hemen hiç kullanılmıyor. Bu iki şeklinde de hafifçe uçları kesilmesi pişirmek için yeterli.

Faydalarından ve lezzetinden layığıyla yararlanabilmek için biraz özen, biraz da bilgi gerekiyor. Satın alırken olabildiğince küçük olanları seçmenizi öneririm. Enginarın çanağı küçüldükçe içindeki kılçıklar azalıyor. Enginarı soyulmuş olarak alıyorsanız satıcının soyulmuş enginarları limonla ovması ve yine limonlu su dolu bir torbaya koyması gerekir. Ben kabuklu olarak almayı ve pişirmeden hemen önce soymayı tercih ediyorum. Soyduktan sonra yine limonla ovmak ve hemen limonlu su dolu bir kaba atmak kararmaması için gerekli.

Enginar pişirirken soğan asla kavrulmuyor, çok az yağda çevirmek yeterli. Pişirirken tekrar limon suyu koymak ve piştikten sonra da üzerine biraz dereotu serpmek unutulmaması gerekenlerden.

Keine Kommentare: