Google
 

Dienstag, 31. Juli 2007

Linzer Torte


"Linzer Torte" cok eski, dünyaca taninmis bir pastadir. 1653 yilindan beri bu isimle anilmaktadir.Bu pastaya bu isim kimin tarafindan verildigi akillarda hala bir bilmecedir.En eski tarif 350 yillik bir yemek kitabindandir: („Buech von allerley Eingemachten Sachen) evet icine seker,baharat,meyve ve elimizde olan malzemelerle yaptigimiz bir pasta cesidi.
Toplam dört degisik tarif bulunmaktadir yemek kitabinda Linzer Torte ile ilgili Barok zamanindan. Tabi gelistirilmis günümüze kadar.



"Linzer Torte Orijinal Tarif":

150 g tereyagi
250 g un (700)
150 g tozseker
100 g kavrulmus ve cekilmis findik
1 Yumurta
Baharat (Vanille, Limon, Tarcin, Karanfil)
10 g Kabartmatozu
300 g Bögürtlen marmeladi (veya benzeri)
Tereyagi ve seker iyice karistirilir.Elenmis un,kabartmatozu karistirilarak ilave edilir, findik, yumurta ve baharatlar da ilave edilerek yumusak bir hamur elde edilir.
Hazirlanan hamur kisa bir zaman buzdolabinda dinlendirilir, daha sonra buzdolabindan cikardigimiz hamurumuzun, dört esit parcanin üc parcasini 22 cm lik pasta kalibimizin tabanina unladigimiz el yardimi ile 1.5 cm kalinliginda yayiyoruz,
üzerine heryerine esit olarak gelecek sekilde marmelat sürüyoruz. Geriye kalan hamuru elimizle veya pasta süsleme alete doldurarak serit halinde kafes gibi pastanin üzerine koyuyoruz.Üzerine yumurta sürerek kenarlarini incedilimlenmis bademleri serpiyoruz.
40-45 dakika 190 derece isitilmis firinda pisiriyoruz.

Bu da benim Linzer Torte Tarifim:
Malzemeler:
400gr Seker
400gr Margarine
2 yemek kasigi tarcin(tepeleme dolmasin kasik)

2 tutam karanfil tozu (Bicak ucuyla)
10 yemek kasigi kakao (icecek olarak yaptigimiz kakaodan)
4 yumurta
2 cay kasigi kabartma tozu
400gr cekilmis findik
1 kücük duble meyve likörü(arzuya göre)

Yapilisi:
Önce seker ve yag iyice cirpilirak bekletilir.
Ardindan un, kabartmatozu,tarcin, kakao ve karanfil tozu iyice karistirilir.
Ardindan hazirladigimiz yag ve sekere 4 yumurta kirilarak iyice karistirilacak ve hazirladigimiz un karisimi ilave edilecek.
Sonra cekilmis findik eklenerek karistirilacak. Arzuya göre meyve likörü ilave edilebilir(olmasa da olur).

Benim hazirladigim hamurdan 32 cmlik iki kalipta pasta oluyor.
Eger tek pasta yapacak olursak ölcülerin yarisini alacagiz.
Yapilisi ayni yukardaki ve fotograflardaki gibi.
Sevgili arkadasim Leni(Magdelena Wittemann) ile o gün tam 9 tane Linzer torte yaptik. Benim icin bir deneyim oldu. Tadi da mükemmel.
Bu arada arkadasimdan da söz etmeliyim. Leni benim cok iyi bir arkadasimdi. Is yerlerimiz degisince baglar koptu ve ben onu internet sayesinde 32 yil sonra tekrar buldum. Simdi her iki haftada bir görüsüyoruz. Seni seviyorum Leni...

Keine Kommentare: